Search
Close this search box.

Medicatie die u krijgt na de operatie

Hans Frejlach

Ontslagmedicatie

Medicatie die u krijgt na de operatie

Na uw ontslag zult u enkele medicijnen krijgen voorgeschreven. De keuze van medicatie is afhankelijk van het type operatie en kan indien nodig worden aangepast op basis van uw leeftijd, gezondheid en eventuele allergieën of intoleranties voor bepaalde medicijnen.

Inhoud

Essentiële richtlijnen voor veilig medicatiegebruik

Er zijn een aantal belangrijke zaken om in acht te nemen om problemen met medicatiegebruik te voorkomen.

  • Volg strikt de voorgeschreven dosering door uw arts. Het is cruciaal om de voorschriften te volgen om onder- of overdosering en bijwerkingen te voorkomen.
  • Houd u aan de medicatie-instructies die zijn besproken tijdens het Pre-Operatieve Spreekuur (POS) en na uw ontslag. De medicatie en doseringen op deze pagina zijn slechts ter illustratie; mogelijk zijn ze aangepast aan uw specifieke situatie.
  • Neem geen extra pijnstillers (bijvoorbeeld van de apotheek of drogisterij) naast de voorgeschreven medicatie om het risico op overdosering of bijwerkingen te vermijden. Als de pijnverlichting onvoldoende is, neem dan contact op met uw arts om dit te bespreken.
  • Stop niet zomaar met medicatie. Als u bijwerkingen ondervindt, neem dan contact op met uw arts of apotheker voor advies. Uw arts kan beslissen of de medicatie moet worden aangepast, de dosis moet worden verlaagd of dat er een alternatief beschikbaar is.
  • Informeer altijd uw arts of apotheker wanneer u nieuwe medicatie voorgeschreven krijgt, aangezien deze mogelijk een interactie kan hebben met de medicijnen die u na de operatie gebruikt.
  • Verstrek volledige informatie over uw huidige medicatiegebruik en allergieën aan uw arts. Het is essentieel om uw arts gedetailleerde en volledige informatie te geven over uw medicatiegeschiedenis (inclusief allergieën of eerdere bijwerkingen) en bestaande medische aandoeningen.
  • Lees de bijsluiter zorgvuldig door voor mogelijke bijwerkingen en neem bij vragen contact op met uw apotheek.

Welke medicijnen krijgt u?

Afhankelijk van het type operatie en uw individuele kenmerken krijgt u een recept voor pijnstillers, bloedverdunners, een laxeermiddel en anti-misselijkheidsmedicatie. Het kan zijn dat u niet alle medicijnen nodig heeft.

Na de operatie zult u in de eerste dagen extra pijn ervaren. Op basis van ervaring kunnen we redelijk inschatten hoeveel pijn u kunt verwachten. Daarom schrijven we vooraf pijnmedicatie voor om ongemak te voorkomen en indien nodig te verlichten.

Hieronder vindt u een overzicht van de mogelijke medicijnen die u voorgeschreven heeft gekregen, met een korte toelichting. Als u nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met uw arts of apotheker.

Paracetamol

Paracetamol vormt de basis van uw pijnstilling. 

NSAID (ontstekingsremmer)

NSAID’s (non-steroidal anti-inflammatory drugs) vormen een categorie ontstekingsremmers. Enkele voorbeelden van NSAID’s zijn Ibuprofen, Naproxen, Diclofenac, Celecoxib en Etoricoxib.

Na een operatie worden NSAID’s om verschillende redenen voorgeschreven:

  • Ze bieden pijnverlichting en vormen een aanvullende stap op Paracetamol, dat de basis vormt van de pijnbestrijding na een operatie.
  • De ontstekingsremmende eigenschappen van NSAID’s helpen om zwelling van het geopereerde lichaamsdeel te verminderen.
  • Ze voorkomen ongewenste botgroei rondom heup- en knieprotheses.

Het is belangrijk om de volledige kuur af te maken, zelfs als de pijn verdwenen is.

Maagbeschermer

U krijgt maagbescherming omdat ontstekingsremmers (NSAID’s) en bloedverdunners maagklachten kunnen veroorzaken. Als u vóór uw operatie al een maagbeschermer gebruikte, blijft u deze gebruiken en hoeft u geen extra maagbeschermer te nemen. Voorbeelden van maagbeschermers zijn pantoprazol, omeprazol en esomeprazol.

Blijf de maagbeschermer gebruiken zolang u NSAID’s en/of bloedverdunners gebruikt.

Oxycodon - morfineachtige pijnstiller

Oxycodon is een krachtige pijnstiller en behoort tot de groep van opioïden/morfines. Na bepaalde operaties, waar de pijn hevig kan zijn, wordt in de eerste dagen gebruik gemaakt van deze pijnstillers. Het vormt de derde stap bovenop de basispijnbestrijding met Paracetamol en de tweede stap met een NSAID.

Indien u geen extra pijnverlichting nodig heeft naast Paracetamol en de NSAID, is het raadzaam om Oxycodon niet te gebruiken.

Er zijn twee varianten van de Oxycodon

Na de operatie krijgt u twee verschillende varianten van oxycodon, en dit heeft een reden:

  • Oxycodon “extended-release” (Oxycontin): Deze variant van het opioïde werkt niet onmiddellijk, maar geeft langzaam de werkzame stof vrij, waardoor gedurende twaalf uur een constante basis van pijnverlichting met morfine wordt geboden.
  • Oxycodon “immediate-release” (Oxynorm): U ontvangt een lage dosis opioïde die direct werkt, maar voor een relatief korte periode. Dit is bedoeld om ondraaglijke doorbraakpijn die blijft aanhouden ondanks andere pijnstillers, snel te verlichten.

Zijn opoïden/morfines veilig?

Opioïden zijn over het algemeen veilig wanneer ze alleen worden gebruikt voor ernstige pijn, zoals na een operatie, en voor een korte periode (meestal enkele dagen tot een week). De voorgeschreven dosis opioïden door uw arts kunt u veilig innemen. Ze helpen bij een comfortabel herstel na de operatie en bevorderen een snellere terugkeer naar uw dagelijkse activiteiten.

Opioïden kunnen echter schadelijk zijn als ze niet correct worden gebruikt, bijvoorbeeld wanneer ze worden ingenomen wanneer ze niet nodig zijn. Het is ook belangrijk om de dosering niet te overschrijden. Tijdens het gebruik van opioïden is het niet toegestaan alcohol te drinken en deel te nemen aan het verkeer.

Moet ik mij zorgen maken over het ontwikkelen van een verslaving?

In bepaalde situaties kan het gebruik van opioïden leiden tot misbruik of verslaving. Het risico op een opioïdeverslaving is hoger voor personen met een voorgeschiedenis van drugs- en alcoholmisbruik.

De kans op het ontwikkelen van een opioïdeverslaving is zeldzaam als u de instructies van uw arts opvolgt. Het is dus belangrijk om ze kortstondig te gebruiken voor ernstige pijn en alleen wanneer nodig.

Adviezen voor veilig gebruik

  • Neem alleen de voorgeschreven hoeveelheid opioïden zoals voorgeschreven door uw arts. Als de dosis aangepast moet worden vanwege onvoldoende pijnverlichting, doe dit dan alleen na overleg met uw arts.
  • Vermijd het gebruik van alcohol terwijl u opioïden gebruikt.
  • Gebruik geen slaapmedicatie naast opioïden, tenzij uitdrukkelijk toegestaan door uw arts. Neem ook geen andere medicatie dan wat vooraf is besproken tijdens het Pre-Operatieve Spreekuur.
  • Vermijd deelname aan het verkeer of bediening van gevaarlijke machines tijdens het gebruik van opioïden.
  • Bewaar opioïden op een veilige plaats, bijvoorbeeld in een afsluitbare kast, om te voorkomen dat kinderen, tieners of anderen er toegang toe hebben.
  • Lever overgebleven opioïden in bij uw apotheek als u ze niet meer nodig heeft.
  • Indien u in het verleden problemen heeft gehad met alcohol- of drugsgebruik, wordt het aanbevolen om opioïden indien mogelijk volledig te vermijden. Bespreek dit met uw arts.

Lactulose drank (laxeermiddel)

Lactulose drank is een laxeermiddel dat wordt voorgeschreven om obstipatie te voorkomen. Het gebruik van opioïden, zoals Oxycodon, kan leiden tot obstipatie als bijwerking doordat ze de darmen trager laten werken, wat resulteert in harde ontlasting. Direct na de operatie zal uw bewegingsvrijheid beperkt zijn, wat ook de darmwerking kan beïnvloeden en het risico op obstipatie verhoogt.

U kunt veilig doorgaan met het gebruik van lactulose als u merkt dat uw ontlasting nog steeds hard is en u problemen ervaart met de stoelgang.

Zofran (Ondansetron)

Zofran (Ondansetron) is een anti-misselijkheidsmiddel (anti-emetica) dat wordt gebruikt om misselijkheid te behandelen. Na een operatie kunt u nog steeds last hebben van misselijkheid als gevolg van de narcose.

Als u geen last meer heeft van misselijkheid, hoeft u Zofran niet te blijven gebruiken.

Bloedverdunner

U krijgt een bloedverdunner die bij bepaalde operaties wordt gebruikt om de vorming van bloedstolsels in bloedvaten (trombose) na de operatie te voorkomen. Niet elke operatie brengt een verhoogd risico op trombose met zich mee.

Een losgeraakt bloedstolsel kan zich vastzetten in het been en leiden tot een trombosebeen. Als een bloedstolsel in de longen belandt, kan dit een longembolie veroorzaken. In zeldzame gevallen kan een bloedstolsel ook in het hart of de hersenen terechtkomen en daar een infarct veroorzaken.

U krijgt een bloedverdunner in de vorm van spuitjes (Fraxiparine een vorm van heparine) of tabletvorm (Apixaban). 

Het is belangrijk dat u zich aan de afgesproken behandelduur houdt.

Samengevat

In de tabel vindt u alle medicijnen die na een operatie voorgeschreven kunnen worden. Welke medicijnen u krijgt, hangt af van de operatie die u heeft ondergaan en is aangepast aan uw persoonlijke situatie.

Volg de voorgeschreven recepten en behandelduur zoals uw arts die heeft aangegeven. Neem bij vragen, onvoldoende pijnstilling of bijwerkingen contact op met uw arts.

Overzicht van ontslagmedicatie, die voorgeschreven kan worden.

Meer weten...?

Klachten van uw heup of knie?

U bent van harte welkom op mijn poliklinisch spreekuur. U heeft hier een verwijzing van uw huisarts voor nodig. Alle regulier verzekerde zorg wordt gegarandeerd zonder bijbetaling aangeboden.

Contact Informatie

020 238 8800

Arlandaweg 100

1043 HP Amsterdam

Info@drfrejlach.com

Contact formulier

Veelgestelde vragen

FAQ

Dit varieert per persoon, maar meestal wordt pijnstilling geleidelijk afgebouwd naarmate de pijn afneemt. Dit kan enkele weken duren.

Dit hangt af van de specifieke medicatie en uw medische toestand. Bespreek altijd met uw arts welke medicijnen u kunt blijven gebruiken.

Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en het type operatie. Uw arts zal aangeven hoe lang u deze medicatie moet innemen.

Ja, sommige medicijnen moeten met voedsel worden ingenomen, terwijl andere op een lege maag moeten worden ingenomen. Volg altijd de aanwijzingen op het etiket of van uw arts.

Bijwerkingen kunnen variëren afhankelijk van de medicatie, maar kunnen onder andere maagklachten, duizeligheid, misselijkheid, en verhoogde bloedingsneiging omvatten.

Als u bijwerkingen ervaart, neem dan contact op met uw arts. Zij kunnen uw medicatie aanpassen of alternatieve behandelingen voorstellen.

Volg de instructies van uw arts of apotheker. In sommige gevallen kunt u de vergeten dosis alsnog innemen, maar soms is het beter om te wachten tot de volgende geplande dosis.

You cannot copy content of this page

Artrose

Prothesiologie

Revisiechirurgie

Bandletsel

Meniscusletsel

Instabiliteit

Artrose

Prothesiologie

Revisiechirurgie

Posterolaterale hoek

Multiligamentair letsel

Sport Orthopedie

Sportblessures

Overbelastingsletsels

Frictiesyndromen