Afhankelijk van meerdere factoren bestaat de mogelijkheid om artrose van de heup conservatief of operatief te behandelen. Met conservatief bedoelen we alle behandelingen waarbij er geen sprake is van een operatie.
Artrose is een niet te genezen, progressieve aandoening. Wanneer de klachten ernstig zijn, kan het vervangen van het gehele gewricht uiteindelijk de enige oplossing zijn. Andere behandelingen kunnen een gewricht vervangende operatie alleen tijdelijk uitstellen.
De behandeling van heupartrose wordt bepaald door diverse factoren:
Patiëntafhankelijke factoren:
Het doel van conservatieve behandeling is om de progressie van heupartrose te vertragen en de klachten te verminderen.
Er zijn verschillende niet-operatieve mogelijkheden om heupartrose te behandelen:
Een combinatie van deze maatregelen geeft vaak de beste resultaten.
Er zijn verschillende maatregelen die een patiënt zelf kan nemen om de klachten van artrose te verminderen en de progressie te vertragen.
Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan en verergeren van artrose, omdat het extra belasting op het heupgewricht veroorzaakt. Zelfs een matig gewichtsverlies kan al een groot verschil maken. Voor elke eenheid gewichtsverlies neemt de belasting op de heup viervoudig af.
Bewegen is gezond, ook voor een heup met artrose. Blijf actief, maar pas het activiteitsniveau aan indien nodig. Het kraakbeen zal niet verder beschadigen door beweging. Zorg ervoor dat uw bovenbeenspieren sterk blijven of sterker worden.
Probeer een balans te vinden tussen activiteit en rust. Als u na activiteiten pijn, zwelling of stijfheid ervaart, neem dan rust en doe het de volgende keer rustiger aan.
Gezonde manieren om een heup met artrose te oefenen zijn fietsen en zwemmen. Hierbij wordt de heup bewogen zonder dat deze zwaar wordt belast.
Vermijd sporten of activiteiten waarbij gesprongen wordt, veel kracht op de heup komt te staan of waarbij veel uitwijkende bewegingen nodig zijn (zoals hardlopen en voetballen).
Blijf dagelijks in beweging en doe oefeningen om de spieren rondom de heup te versterken.
Voorkom dat de heup te zwaar belast wordt door het aanpassen van uw activiteitsniveau en het vermijden van activiteiten die klachten verergeren. Kies in plaats van high-impact sporten zoals tennis en hardlopen voor lower-impact sporten zoals zwemmen en fietsen.
Draag schoenen met brede, verende zolen en hakken om een deel van de schokken te absorberen.
Pijnstillers zoals paracetamol en ontstekingsremmers, de zogenaamde NSAID’s (Ibuprofen, Diclofenac, Naproxen) zijn vaak voldoende om de pijn in een vroeg stadium van heupartrose te laten verdwijnen of te verminderen tot een acceptabel pijnniveau.Â
De pijnbestrijding kan worden afgestemd volgens een stappenplan, waarbij de arts bepaalt welke pijnstillers geschikt zijn.
Paracetamol kan als eerste worden geprobeerd om de pijn te verminderen. Het vormt de basis van (bijna) alle pijnbestrijding en heeft weinig bijwerkingen. Als men hier onvoldoende baat van heeft kan stap 2 medicatie worden toevoegd.
Wanneer paracetamol alleen niet voldoende verlichting biedt voor de pijnklachten, kan de arts een ontstekingsremmer (NSAID) voorschrijven, zoals Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen. Een extra voordeel van deze ontstekingsremmers is dat ze ook zwelling in de heup kunnen verminderen. Hierdoor helpen ze niet alleen bij het verlichten van pijn, maar verminderen ze ook stijfheid en zwelling, waardoor de heup soepeler kan bewegen.
Het is belangrijk op te merken dat deze middelen bijwerkingen hebben en niet altijd geschikt zijn voor alle patiënten. Ze kunnen een interactie hebben met andere medicijnen en bij langdurig gebruik kan het nodig zijn om een maagbeschermer te gebruiken. Raadpleeg daarom altijd uw huisarts of orthopedisch chirurg voordat u ze gebruikt.
Alleen bij ernstige pijn zal er een morfine(achtige) of Tramadol worden voorgeschreven, als een ontstekingsremmer onvoldoende effect heeft of niet gegeven kan worden. Behalve de bijwerkingen die deze middelen kunnen geven bestaat er bij langdurig gebruik ook het risico op een verslaving.Â
Een injectie met ontstekingsremmers (corticosteroïden) in het heupgewricht kan de pijn verminderen of zelfs tijdelijk laten verdwijnen. Daarnaast remt het ontstekingsproces in de heup. Deze vorm van behandeling kan effectief zijn bij het verminderen van klachten. Het effect van de injectie kan enkele weken tot maanden aanhouden en indien nodig kan deze worden herhaald. Het aantal toegestane injecties en de minimale tijd tussen opeenvolgende injecties zijn echter beperkt.
De injecties worden uitgevoerd onder begeleiding van een echo op de afdeling Radiologie. Door de diepe ligging van het heupgewricht kan men zo er zeker van zijn dat de naald op de juiste plaats wordt ingebracht en dat de ontstekingsremmer effectief in het gewricht terechtkomt.
Niet iedereen zal baat hebben van een corticosteroïd injectie, het resultaat is over het algemeen na twee weken te beoordelen.
Lees hier meer over corticosteroïd injecties.
Het doel van de fysiotherapie is om met oefentherapie de klachten te verminderen, de functie van de heup te optimaliseren en de progressie van de artrose te stabiliseren.
Oefentherapie bij de fysiotherapeut kan zich richten op verschillende aspecten om te helpen bij het verminderen van artroseklachten. Dit kan bereikt worden door de spierkracht, stabiliteit en beweeglijkheid van de heup te optimaliseren. Hierdoor kunnen pijnklachten, zwelling en stijfheid verminderen.
Het aansterken van de spieren in het bovenbeen zullen de heup kunnen ontlasten waardoor pijn en progressie van de kraakbeenschade kunnen worden beperkt. Ook zal de heup soepeler blijven bewegen.
Er zal ook gewerkt worden aan een verbetering van de algehele conditie.
Bij overgewicht kan oefentherapie in combinatie met een dieet een gezonde manier zijn om af te vallen.
Samen met de fysiotherapeut kan bekeken worden of en hoe het activiteitsniveau aangepast moet worden of weer opgebouwd kan worden.
Naast de fysiotherapie is het essentieel om ook thuis te oefenen en de adviezen van de fysiotherapeut op te volgen.
U bent van harte welkom op mijn poliklinisch spreekuur. U heeft hier een verwijzing van uw huisarts voor nodig. Alle regulier verzekerde zorg wordt gegarandeerd zonder bijbetaling aangeboden.
Contact Informatie
Deze voedingssupplementen worden door patiënten met artrose nog al eens gebruikt in de veronderstelling dat dit een positieve invloed heeft op hun klachten.
Er is veel onderzoek gedaan waaruit blijkt dat chondroïtine en glucosamine NIET effectief zijn voor de behandeling van artrose.
Fysiotherapie kan effectief zijn bij het verminderen van pijn, het verbeteren van functie en het vertragen van de progressie van artrose door middel van gerichte oefeningen en begeleiding.
Dieet en gewichtsverlies kunnen helpen om de belasting op de gewrichten te verminderen en daarmee pijnklachten bij artrose te verminderen.
Langdurig gebruik van pijnstillers en ontstekingsremmers kan bijwerkingen zoals maagklachten, nierproblemen en cardiovasculaire risico’s met zich meebrengen.
Conservatieve behandelingen kunnen helpen om de progressie van artrose te vertragen door pijn te verminderen, functie te verbeteren en gewrichtsstabiliteit te bevorderen.
Er zijn geen medicijnen die van invloed zijn op de progressie van artrose. Alleen pijnstillers kunnen de pijn verlichten. Verder is een gezonde levensstijl belangrijk. Een gezond lichaamsgewicht, gezond eten en regelmatig bewegen.
Oefentherapie kan helpen de spierkracht, stabiliteit en beweeglijkheid te verbeteren, waardoor pijnklachten, zwelling en stijfheid verminderen.
Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen effectief zijn in het verminderen van pijn en ontsteking bij artrose, maar dienen met de arts besproken te worden vanwege mogelijke bijwerkingen.
Het aanpassen van activiteitsniveaus om overbelasting te voorkomen, zoals kiezen voor low-impact sporten zoals zwemmen en fietsen, kan helpen bij het ontlasten van heup- of kniegewrichten.
Het opvolgen van adviezen van fysiotherapeuten is essentieel voor een effectieve behandeling en verbetering van artroseklachten door middel van nauwkeurige begeleiding en oefeningen.
© 2019 All rights reserved
You cannot copy content of this page
Sportblessures
Overbelastingsletsels
Frictiesyndromen