Na de operatie wordt direct gestart met fysiotherapie, die na ontslag, thuis wordt gecontinueerd.
Het doel van de fysiotherapie is het verminderen van pijn en zwelling en het optimaliseren van de heupfunctie.
De fysiotherapeuten hanteren specifieke revalidatieprotocollen voor het herstel na een totale heupprothese.
Het revalidatietraject is per patiënt verschillend. Over het algemeen kan gesteld worden dat het enkele maanden in beslag zal nemen. Na ongeveer drie maanden zal de nieuwe knie langzaam natuurlijker gaan aanvoelen. Het eindresultaat is pas echt te beoordelen na één jaar.
Direct na de operatie zal een revalidatietraject starten onder begeleiding van een fysiotherapeut. Patiënten dienen zelf een afspraak te maken met een fysiotherapiepraktijk in de buurt.
Het is raadzaam om uw ziektekostenverzekering te raadplegen of vooraf de voorwaarden van fysiotherapeutische behandeling bij uw zorgverzekeraar na te gaan.
Mogelijk zal de fysiotherapeut in eerste instantie aan huis komen. Het kan nuttig zijn om voor de operatie al eens langs te gaan bij de fysiotherapeut om te oefenen met lopen met krukken.
In principe kan de prothese vanaf de eerste dag na de operatie volledig worden belast. Men maakt hierbij gebruik van twee elleboogkrukken wat neerkomt op 50% van het lichaamsgewicht. Indien de pijn, zwelling, kracht en coördinatie dit toelaten kan het gebruik van krukken worden afgebouwd in overleg met de fysiotherapeut.
Indien nodig zal de fysiotherapeut het belastingsniveau aanpassen, bijvoorbeeld bij zwelling. Het is echter belangrijk om de oefeningen niet te stoppen!
De revalidatie verloopt in drie fases, waarbij de belasting geleidelijk wordt verhoogd. De fysiotherapeut beoordeelt of de patiënt klaar is voor de volgende fase.
De beschreven revalidatie en tijdschema’s in dit artikel zijn richtinggevend. De snelheid van herstel kan per patiënt verschillen. Volg altijd het schema en de doelen die specifiek voor u zijn opgesteld door de fysiotherapeut. Voer alleen de oefeningen uit die door de fysiotherapeut zijn voorgeschreven en breid deze pas uit of begin pas met sporten na goedkeuring van uw fysiotherapeut of arts.
De frequentie en intensiviteit van de fysiotherapie verschilt per patiënt. Â
Na de operatie begint het revalidatieproces direct onder begeleiding van een fysiotherapeut. De prothese is direct volledig belastbaar, wat betekent dat men meteen mag staan en lopen met ondersteuning van twee elleboogkrukken.
Wanneer de verdoving is uitgewerkt wordt gestart met oefenen. Onder begeleiding van de fysiotherapeut gaat u uit bed en probeert u een stukje te lopen. Er wordt geoefend op het buigen en het strekken van de heup.
U bent van harte welkom op mijn poliklinisch spreekuur. U heeft hier een verwijzing van uw huisarts voor nodig. Alle regulier verzekerde zorg wordt gegarandeerd zonder bijbetaling aangeboden.
Contact Informatie
Tijdens de revalidatieperiode kunnen oefeningen gericht zijn op het versterken van de spieren rondom de heup, het verbeteren van mobiliteit en evenwicht, en het bevorderen van een gezonde looppatroon. Specifieke oefeningen worden aangepast aan de behoeften en mogelijkheden van elke patiënt.
Een zekere mate van ongemak of pijn tijdens de revalidatieperiode is normaal na een totale heupprotheseoperatie. De fysiotherapeut zal u helpen bij het beheren van pijn en het geleidelijk opbouwen van activiteiten om uw comfort en herstel te optimaliseren.
Veelvoorkomende uitdagingen tijdens de revalidatie kunnen zijn pijn, zwelling, beperkte mobiliteit, spierzwakte en onzekerheid over bewegingen. Fysiotherapeuten zijn getraind om deze uitdagingen aan te pakken en te begeleiden bij het herstelproces.
Om uw herstel te bevorderen, is het belangrijk om regelmatig de voorgeschreven oefeningen te doen, de adviezen van uw fysiotherapeut op te volgen, gezond te eten, voldoende rust te nemen en eventuele zorgen of problemen met uw zorgverleners te bespreken.
© 2019 All rights reserved
You cannot copy content of this page
Sportblessures
Overbelastingsletsels
Frictiesyndromen