Als de totale knieprothese versleten is of als er problemen zijn ontstaan, kan men deze vervangen voor een nieuwe knieprothese tijdens een revisie operatie.
Er zijn diverse redenen waarom een totale knieprothese vervangen moet worden. De belangrijkste zijn:
Hoewel een prothese steeds langer meegaat, komt er een moment waarop de prothese versleten is en vervangen moet worden. Gewoonlijk slijt het polyethyleen deel van de prothese (de inlay) als eerste. Dit kan leiden tot het loskomen van minuscule slijtdeeltjes van het polyethyleen, wat een ontstekingsreactie in het kapsel rondom de prothese veroorzaakt. Hierdoor kan langzaam botverlies optreden rondom de prothese (osteolyse). Als gevolg hiervan kan de prothese loskomen van het onderliggende bot, wat pijn veroorzaakt. Dit proces is zichtbaar op een röntgenfoto.
Een infectie bij de prothese vormt een ernstige complicatie waarbij een bacterie het kunstgewricht heeft bereikt. Aangezien een prothese niet doorbloed is, kan het lichaam de infectie niet zelf oplossen en kunnen antibiotica de prothese niet bereiken.
Een bacterie kan op twee manieren in het kunstgewricht terechtkomen:
De behandeling van een prothese-infectie is complex en zal op individuele basis worden aangeboden.
Er kan een botbreuk ontstaan rondom de prothese. Meestal gebeurt dit door slijtage en daarbij optredende loslating van de prothese, waarbij het bot verzwakt raakt en gemakkelijker breekt. Het kan ook gebeuren na bijvoorbeeld een val of een ongeluk.
Mede afhankelijk van kenmerken van de breuk en de botkwaliteit zal de behandeling op maat worden aangeboden.
Er zijn verschillende signalen die kunnen aangeven dat een prothese vervangen moet worden:
Als u een van deze symptomen ervaart, is het raadzaam om contact op te nemen met een medisch professional voor een grondige evaluatie en advies over eventuele vervanging van de prothese.
Het plaatsen van een revisie knieprothese is technisch een complexere operatie dan het plaatsen van een de oorspronkelijke knieprothese. De prothese zelf is ook complexer en bestaat uit meer delen. Ook het revalidatie traject is langer dan bij de oorspronkelijke knieprothese.
Hoe de prothese precies geplaatst moet worden is voor iedere patiënt verschillend, het is maatwerk.
Men kan een knieprothese net zo vaak vervangen zo lang er maar voldoende bot aanwezig is om de knieprothese in te verankeren. Er zal wel steeds meer metaal voor gebruikt moeten worden om de revisie prothese te verankeren en het weggesleten bot te vervangen.
U bent van harte welkom op mijn poliklinisch spreekuur. U heeft hier een verwijzing van uw huisarts voor nodig. Alle regulier verzekerde zorg wordt gegarandeerd zonder bijbetaling aangeboden.
Contact Informatie
Zo lang er voldoende bot aanwezig is om de prothese in te verankeren kan een knieprothese vervangen worden.
De levensduur van een revisie knieprothese kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oorzaak van de revisie en de kwaliteit van de botstructuur waarin de prothese verankerd is.
Het herstel na een revisie knieprothese kan variëren, maar over het algemeen duurt het langer dan na een initiële knieprotheseoperatie.
U kunt veel met een revisieprothese, maar wat u er mee kan en mag is afhankelijk van het soort revisie. U krijgt hierover informatie van de orthopedisch chirurg.
Niet altijd kan een revisie knieprothese direct geplaatst worden; soms is er voorbereidend werk nodig, zoals botopbouw of het herstellen van weefsels, voordat de revisieprothese geplaatst kan worden.
© 2019 All rights reserved
You cannot copy content of this page
Sportblessures
Overbelastingsletsels
Frictiesyndromen