Goede nazorg zal een bijdrage leveren aan een sneller herstel na het plaatsen van een totale knieprothese.
Gedurende de eerste drie maanden na de operatie is de nieuwe knie nog kwetsbaar en nog herstellende van een grote operatie. De prothese heeft twee tot drie maanden tijd nodig om stevig genoeg vast te groeien voordat men de knie zwaarder kan belasten.
Na de operatie zijn er een aantal leefregels en adviezen waar die u dient op te volgen. Dit om problemen te voorkomen en het revalidatieproces zo optimaal mogelijk te doorlopen.
Knieprotheses zijn van hoogwaardige kwaliteit. Toch is voorzichtigheid wel geboden. Een knieprothese kan bijvoorbeeld los gaan zitten. Daarom wordt afgeraden om knieprothese tijdens het werk of sporten zwaar te belasten. Het is belangrijk springbewegingen te vermijden, de knie wordt dan te veel belast.Â
Als men op de rug slaapt, mag men géén kussen onder de knie leggen. Verder zijn er geen beperkingen.
Tot de eerste controle op de polikliniek na zes weken mag men niet autorijden, fietsen of zwemmen.Â
In overleg met de fysiotherapeut mag worden gestart met fietsen op een hometrainer. Daar kan men gemakkelijk op- en afstappen en de val kans is minimaal.
Na de eerste poliklinische controle van zes weken mag u na overleg met uw arts en fysiotherapeut, starten met fietsen op de weg.
Sporten kan hervat worden na overleg met uw fysiotherapeut of orthopedisch chirurg.
Seksuele activiteit is meestal weer mogelijk tussen vier en zes weken na de operatie. Vermijd de eerste drie maanden echter extreme bewegingen van de knie.
De operatiewond in de huid is is gesloten met één van de volgende hechtmethoden:
De huid rondom de hechtingen zal er de eerste twee weken wat geïrriteerd uitzien. Deze zal verbeteren nadat de knoopjes van de hechting of de nietjes zijn verwijderd. De roodheid zal na het verwijderen van de hechtingen minder worden. Als het wondgebied rood blijft, erg gezwollen is of als er vocht uitkomt, dient men contact op te nemen met de polikliniek Orthopedie.
De volgende regels dient men na de operatie in acht te nemen bij het douchen en baden. Dit om een verstoorde wondgenezing te voorkomen.
Als de wond droog dan hoeft men er niks meer aan te doen. Lekt de wond nog bloed of wondvocht dan kan men gebruik maken van de steriele pleisters, die men op recept heeft verkregen. Men mag de operatiewond, tijdens het vervangen van de pleisters, niet aanraken.
Gebruik de eerste vijf tot zes weken geen crème of lotion op de wond. Ook geen littekencrème! De wond dient helemaal dicht en rustig te zijn.
Drukverband
Het drukverband om de knie mag op de derde dag na de operatie er zelf worden afgehaald.
Vanwege de prothese is het belangrijk dat u infecties voorkomt en zo nodig snel laat behandelen. Een infectie door een bacterie elders in het lichaam kan zich via de bloedbaan uitbreiden en de bacterie kan in de prothese gaan zitten. Omdat de prothese niet doorbloed is is een infectie daar moeilijk te genezen door het eigen lichaam en kan antibioticum het gebied zeer moeilijk bereiken.
Enkele adviezen en regels met betrekking tot voorkomen van een infectie bij de prothese:
Wanneer u weer uw werkzaamheden kunt hervatten is afhankelijk van het soort werk dat u doet en hoe voorspoedig de revalidatie verloopt. In het algemeen wordt er gestreefd naar een werkhervatting binnen drie maanden.
Werkhervatting dient bij voorkeur te gebeuren onder begeleiding van een bedrijfsarts. Mogelijk dient men de werkzaamheden (tijdelijk) aan te passen. Zo nodig kan de re-integratie gefaseerd plaatsvinden, men bouwt de werkzaamheden in fases op.
Na de operatie dient u een aantal medicijnen thuis te gebruiken. Hiervoor is er vooraf een recept naar uw apotheek verstuurd.Â
U kunt hier meer lezen over de ontslagmedicatie.
Na het plaatsen van een totale knieprotheses zult u nog een tijd klachten hebben. Dit zijn normale verschijnselen als gevolg van de operatie. Vaak is het lastig om in te schatten of dit normaal is of een teken is van een probleem.
Bij twijfel kunt u contact opnemen met de polikliniek.
Het is normaal dat u na de operatie last heeft van:
Na een operatie kan men zich enige tijd niet helemaal fit voelen, zeker als men een algehele narcose heeft gehad. U kunt last hebben van spierpijn en/of keelpijn (bij narcose).
Na een algehele narcose kan men nog een enkele dagen last hebben van misselijkheid. Indien nodig mag men een medicament tegen de misselijkheid innemen, die men op recept heeft verkregen.
Verder moet men na een algehele narcose voorzichtig zijn met zware maaltijden. Deze kunnen misselijkheid veroorzaken.
Â
Als u rookt, houdt er dan rekening mee dat roken na een narcose vaak klachten van duizeligheid, misselijkheid en braken veroorzaakt.
De eerste twee weken na de operatie kan men nog pijn hebben aan de geopereerde knie. Dit is normaal en betekent niet dat de knieprothese los zit of niet goed werkt. U heeft pijnstilling gekregen, die u mag gebruiken. De pijn wordt vanzelf minder en na ongeveer drie maanden zal men weinig last meer hebben.
Â
Het eerste jaar kan men nog wel pijn hebben als men bijvoorbeeld een lange wandeling heeft gemaakt.
Â
Ook kan men een tijd last houden van pijnlijk gevoel tijdens het lopen als men net is opgestaan.
De knieschijf zal in het begin, door verlittekening, vast gaan zitten. Dit is normaal bij deze operatie, de fysiotherapeut zal deze weer loskrijgen.
Dit kan de eerste maanden aanwezig zijn.
Het geopereerde been kan tot ongeveer drie maanden na de operatie flink dikker zijn dan het andere been, maar het kan tot een jaar duren voordat het weer helemaal normaal is. Er ontstaat na de operatie vaak een dikke knie door vochtophoping. Later, als men meer staat en loopt, kunnen ook het onderbeen en de voet dik worden. Dit is niet ernstig, maar kan lastig zijn, bijvoorbeeld omdat een schoen niet meer past of knelt. De eerste weken dat men weer thuis is zal het been geleidelijk minder dik worden. Meestal is ’s avonds het been het meest gezwollen.
Om de zwelling te verminderen, is het verstandig om ‘s morgens en ’s avonds een uur lang met de benen omhoog te zitten. Ook is het belangrijk regelmatig de oefeningen uitvoert die men van de fysiotherapeut leert.
Ook kan de knie warm aanvoelen, dit is normaal en kan een lange tijd, soms wel maanden, aanhouden. Extreme roodheid van de knie is echter abnormaal en men dient dan contact op te nemen met de polikliniek Orthopedie.
Er kan een bloeduitstorting ontstaan in uw knie, die langzaam kan zakken richting uw onderbeen en enkels. Dit is onschuldig en het gevolg van kleine bloedingen in het operatiegebied die vanzelf zullen stelpen. De bloeduitstorting zal door het lichaam worden opgeruimd. dit duurt ongeveer vier tot zes weken.
De nachtrust kan de eerste tijd verstoord zijn.
Het is niet verstandig om slaapmedicijnen te gebruiken. U kunt hiervan suf worden, met een grotere kans op vallen.
Er ontstaat vocht in de heup na de operatie. Dit vocht wordt door het lichaam zelf opgenomen in het bloed en afgevoerd in de urine. Dit gebeurt vaak in de nacht, als men plat in bed ligt, met als gevolg dat men vaker naar het toilet moet.
Mocht er zich in de thuissituatie na de operatie iets voordoen, met betrekking tot de ingreep, dat dringend hulp/attentie nodig heeft, dan kunt u contact opnemen met de kliniek of met het algemene nummer van Acibadem IMC: 020 238 8800. Bij complicaties kunt u Acibadem IMC (buiten) werktijden op het noodnummer bereiken: 06 214 66 796
Als u thuis bent, dan neemt u bij één of meer van de volgende verschijnselen contact op met Acibadem IMC:
U bent van harte welkom op mijn poliklinisch spreekuur. U heeft hier een verwijzing van uw huisarts voor nodig. Alle regulier verzekerde zorg wordt gegarandeerd zonder bijbetaling aangeboden.
Contact Informatie
De totale knieprothese wordt in tegenstelling tot de totale heupprothese vrijwel altijd gecementeerd geplaatst. Er zijn wel ongecementeerde opties, maar deze worden maar weinig gebruikt.
Het plaatsen van een totale knie prothese duurt ongeveer één uur.
U kunt pas weer veilig autorijden als u de knie goed kunt buigen. Gemiddeld is dit na 6-7 weken. Indien u zogenaamde opiaten gebruikt tegen de pijn is autorijden niet toegestaan, omdat deze pijnstillers het reactie vermogen nadelig beïnvloeden.
Ja, u mag met een prothese gewoon een MRI-scan laten maken.
Indien u, bijvoorbeeld op het vliegveld, door een metaaldetector gaat, zal deze de metaalcomponenten van uw prothese herkennen. Dit kan geen kwaad voor uw prothese of gezondheid. U zult wel gefouilleerd worden.
In zeldzame gevallen gaat de prothese loszitten. Meestal wordt dit veroorzaakt door minuscule slijtdeeltjes die van de prothese loskomen. Zij veroorzaken een ontstekingsreactie rond de prothese, waarbij het lichaam de prothese afstoot.Â
Na de operatie komt u in principe drie keer terug op de polikliniek ter controle:
Voor patiënten met allergieën (overgevoeligheid) voor bepaalde metalen zijn er implantaten met speciale legeringen. Vaak betreft het een overgevoeligheid voor nikkel, kobalt of chroom. De gebruikte implantaat componenten zijn voorzien van een titaniumnibiumnitride (TiNbN) -coating. Het voorkomt dat metaalionen loslaten en contact maken met het omliggende weefsel. Dit voorkomt allergische reacties.
Geef bij de arts aan welke allergieën u heeft. Â
Wanneer u weer aan het werk kan is uiteraard mede afhankelijk van het soort werk dat u verricht. Gemiddeld is dat 3-6 maanden.
In de eerste 6-12 weken mag u het knie niet teveel buigen. daar moet u rekening mee houden. Verder zijn er geen bezwaren tegen seks.
Sporten kan hervat worden na overleg met uw fysiotherapeut of orthopedisch chirurg.
Zo lang u voldoende bot heeft om een nieuwe totale knieprothese aan te verankeren is het mogelijk de prothese te vervangen. Er zal wel steeds meer metaal voor nodig in de prothese.
Bij een prothese (kunstgewricht) is het niet nodig om tijdens tandheelkundige ingrepen antibioticum bescherming te ontvangen.
© 2019 All rights reserved
You cannot copy content of this page
Sportblessures
Overbelastingsletsels
Frictiesyndromen