Na de operatie wordt direct gestart met fysiotherapie, die na ontslag, thuis wordt gecontinueerd.
Het doel van de fysiotherapie is het verminderen van pijn en zwelling en het optimaliseren van de kniefunctie.
De fysiotherapeuten hebben specifieke revalidatieprotocollen voor het herstel na een totale knieprothese.
Het revalidatietraject is per patiënt verschillend. Over het algemeen kan gesteld worden dat het enkele maanden in beslag zal nemen. Na ongeveer drie maanden zal de nieuwe knie langzaam natuurlijker gaan aanvoelen. Het eindresultaat is pas echt te beoordelen na één jaar.
Er zal direct na de operatie met een revalidatie traject worden gestart onder begeleiding van een fysiotherapeut. Hiervoor dient men zelf een afspraak te maken met een fysiotherapiepraktijk in de buurt. Vaak kan men ook gebruik maken van de diensten van de fysiotherapeuten bij een kliniek.Â
Raadpleeg uw ziektenkostenpolis of informeer vooraf bij de zorgverzekeraar naar de voorwaarden van fysiotherapeutische behandeling.
Vaak komt de fysiotherapeut de eerste keer/keren aan huis.Â
Het kan prettig zijn om voorafgaande aan de operatie al een keer de fysiotherapeut te bezoeken om te oefenen met lopen op krukken.
In principe kan de prothese vanaf de eerste dag na de operatie volledig worden belast. Men maakt hierbij gebruik van twee elleboogkrukken wat neerkomt op 50% van het lichaamsgewicht. Indien de pijn, zwelling, kracht en coördinatie dit toelaten kan het gebruik van krukken worden afgebouwd in overleg met de fysiotherapeut.
Algemene doelen in de eerste vier weken na de operatie:
Zo nodig zal de fysiotherapeut het belasting niveau aanpassen als er bijvoorbeeld sprake is van optreden van zwelling. De oefeningen mogen echter niet worden gestopt!
De revalidatie verloopt in vier fases, waarbij in iedere fase de belasting wordt opgevoerd. De fysiotherapeut beoordeelt of de patiënt toe is aan een volgende fase.
De revalidatie en termijnen zoals in dit artikel beschreven zijn indicatief. Sommige patiënten zullen sneller revalideren, anderen hebben meer tijd nodig. Houdt u zich altijd aan het schema en doelen die de fysiotherapeut specifiek voor u opstelt. Doe alleen de oefeningen die de fysiotherapeut u geeft en breidt pas uit of start pas met sporten als u hiervoor toestemming hebt gekregen van uw fysiotherapeut of arts.
De frequentie en intensiviteit van de fysiotherapie verschilt per patiënt. Vaak heeft men één of twee keer per week een afspraak. De rest van de oefeningen worden zelfstandig uitgevoerd.Â
Na de operatie begint het revalidatieproces direct onder begeleiding van een fysiotherapeut. Een paar uur na de operatie komt deze bij de patiënt langs. De prothese is direct volledig belastbaar, wat betekent dat men meteen mag staan en lopen met ondersteuning van twee elleboogkrukken.
Wanneer de verdoving is uitgewerkt wordt gestart met oefenen. Onder begeleiding van de fysiotherapeut gaat u uit bed en probeert u een stukje te lopen. Er wordt geoefend op het buigen en het strekken van de knie.
Deze fase zal in principe aan huis worden uitgevoerd tot de nietjes zijn verwijderd. Soms kan dit ook op de praktijk:
Uw behandeling bij de fysiotherapeut wordt afgerond wanneer de mobiliteit, kracht en coördinatie in goede mate aanwezig zijn en u uw dagelijks functies kunt verrichten.
Sporten kan hervat worden na overleg met uw fysiotherapeut of orthopedisch chirurg.
Wanneer u weer uw werkzaamheden kunt hervatten is afhankelijk van het soort werk dat u doet en hoe voorspoedig de revalidatie verloopt. In het algemeen wordt er gestreefd naar een werkhervatting binnen drie maanden.
Werkhervatting dient bij voorkeur te gebeuren onder begeleiding van een bedrijfsarts. Mogelijk dient men de werkzaamheden (tijdelijk) aan te passen. Zo nodig kan de re-integratie gefaseerd plaatsvinden, men bouwt de werkzaamheden in fases op.
U bent van harte welkom op mijn poliklinisch spreekuur. U heeft hier een verwijzing van uw huisarts voor nodig. Alle regulier verzekerde zorg wordt gegarandeerd zonder bijbetaling aangeboden.
Contact Informatie
De totale knieprothese wordt in tegenstelling tot de totale heupprothese vrijwel altijd gecementeerd geplaatst. Er zijn wel ongecementeerde opties, maar deze worden maar weinig gebruikt.
Het plaatsen van een totale knie prothese duurt ongeveer één uur.
U kunt pas weer veilig autorijden als u de knie goed kunt buigen. Gemiddeld is dit na 6-7 weken. Indien u zogenaamde opiaten gebruikt tegen de pijn is autorijden niet toegestaan, omdat deze pijnstillers het reactie vermogen nadelig beïnvloeden.
Ja, u mag met een prothese gewoon een MRI-scan laten maken.
Indien u, bijvoorbeeld op het vliegveld, door een metaaldetector gaat, zal deze de metaalcomponenten van uw prothese herkennen. Dit kan geen kwaad voor uw prothese of gezondheid. U zult wel gefouilleerd worden.
In zeldzame gevallen gaat de prothese loszitten. Meestal wordt dit veroorzaakt door minuscule slijtdeeltjes die van de prothese loskomen. Zij veroorzaken een ontstekingsreactie rond de prothese, waarbij het lichaam de prothese afstoot.Â
Na de operatie komt u in principe drie keer terug op de polikliniek ter controle:
Voor patiënten met allergieën (overgevoeligheid) voor bepaalde metalen zijn er implantaten met speciale legeringen. Vaak betreft het een overgevoeligheid voor nikkel, kobalt of chroom. De gebruikte implantaat componenten zijn voorzien van een titaniumnibiumnitride (TiNbN) -coating. Het voorkomt dat metaalionen loslaten en contact maken met het omliggende weefsel. Dit voorkomt allergische reacties.
Geef bij de arts aan welke allergieën u heeft. Â
Wanneer u weer aan het werk kan is uiteraard mede afhankelijk van het soort werk dat u verricht. Gemiddeld is dat 3-6 maanden.
In de eerste 6-12 weken mag u het knie niet teveel buigen. daar moet u rekening mee houden. Verder zijn er geen bezwaren tegen seks.
Toggle Content
Zo lang u voldoende bot heeft om een nieuwe totale knieprothese aan te verankeren is het mogelijk de prothese te vervangen. Er zal wel steeds meer metaal voor nodig in de prothese.
Bij een prothese (kunstgewricht) is het niet nodig om tijdens tandheelkundige ingrepen antibioticum bescherming te ontvangen.
© 2019 All rights reserved
You cannot copy content of this page
Sportblessures
Overbelastingsletsels
Frictiesyndromen