Voorbereiding thuis op een totale heupprothese

Hans Frejlach

Voorbereiding thuis op een totale heupprothese

Voorbereiding thuis op een totale heupprothese

Om het gehele proces rondom het plaatsen van een prothese goed te laten verlopen, is het belangrijk om voorafgaande aan de operatie een aantal zaken te regelen.

Inhoud

Houdt uw gezondheid in de gaten

Indien er zaken wijzigen in uw gezondheid voor de operatie dient u dit te melden bij de polikliniek Orthopedie. Deze zaken zouden namelijk van invloed kunnen zijn op de operatie.

Neem contact op indien er binnen twee weken voor de operatie sprake is van:

  • Koorts
  • Gebruik van antibiotica
  • Verandering in medicijngebruik
  • Griepverschijnselen
  • Allergische reactie
  • Wondjes of overige huidbeschadigingen
  • Zetten van piercing of tatoeage
  • Een ingreep bij de tandarts (geldt niet voor een normale controle)

Medicatie voor na de operatie

Pijnstilling – U krijgt vooraf een recept mee voor pijnstillende medicatie. Het is verstandig deze medicatie voorafgaand aan de operatie al in huis te halen. Pijnstilling wordt door de orthopedisch chirurg voorgeschreven en bestaat meestal uit paracetamol, een ontstekingsremmer (NSAID – bijvoorbeeld Diclofenac/ Ibuprofen/ Naproxen/ Arcoxia) waarbij een maagbeschermer ((Es-)Omeprazol of Pantoprazol) wordt gegeven. Ook wordt er een morfine voorgeschreven, Oxycodon (Oxynorm® en Oxycontin®), om bij ernstige pijn te gebruiken.

Bloedverdunner – U krijgt een recept voor bloedverdunner in de vorm van injecties (Fraxiparine), die na de operatie gebruikt moet worden. Zorg dat u deze spuitjes voor de operatie in huis hebt.

Overige medicatie – Verder krijgt u op recept een middel tegen misselijkheid (Zofran) en een laxans (lactulose).

Eigen medicatie (indien van toepassing)

Neem de medicatie die u thuis gebruikt mee in de originele verpakking. En neem altijd een actuele lijst van uw medicatie mee. Deze kunt u opvragen bij uw apotheek.

Het kan zijn dat u één of meer dagen voor de ingreep moet stoppen met het innemen van bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld bloedverdunners). Houd u zich aan de afspraken, die u hierover met de arts tijdens het pre-operatief onderzoek heeft gemaakt. U krijgt ook te horen wanneer u weer mag starten met uw eigen medicatie en hoe dit dient te gebeuren.

Elleboogkrukken

Na de operatie zult u een tijd moeten lopen met ondersteuning van twee elleboogkrukken. Wij verzoeken u deze krukken vóór opname al te regelen en bij opname mee te nemen op de dag van de operatie. De krukken kunt u huren of kopen bij bijvoorbeeld thuiszorgwinkels.

Eventuele aanpassingen en hulpmiddelen

Soms is het nodig om aanpassingen in huis en hulpmiddelen na een knieoperatie te regelen. Enkele voorbeelden waar rekening gehouden mee moet worden:

  • Verhoogd bed of verhogen van het bed met extra matras (als men naast het bed staat moet het bed ongeveer 2 cm boven de knieholte uitkomen)
  • Indien mogelijk verdient het de voorkeur de eerste weken op de begane grond te slapen
  • Voldoende hoge stoel en douchestoel
  • Verhoogd toilet
  • Handgrepen in toiletruimte

Andere hulpmiddelen (indien nodig)

  • Een lange schoenlepel
  • Kousenaantrekker (niet geschikt voor elastische kousen)
  • Helping hand (geschikt om bijvoorbeeld schoenen zo neer te zetten dat ze gemakkelijk aangetrokken kunnen worden, voor het oprapen van de post, de krant enz.)
  • Elastische schoenveters
  • Een stevige kruk of antislipmat in de douche
  • Een verlengsnoer voor de telefoon, zodat de telefoon daar kan staan waar u het meeste zit

Voor deze hulpmiddelen kan men terecht bij de thuiszorg.

Nuchter zijn voor uw operatie

In principe mag u de dag van de ingreep zes uur vóór de ingreep geen vast voedsel meer tot u nemen. Wel is het toegestaan tot twee uur voor uw operatie nog heldere vloeistoffen te drinken, zoals water en thee (zonder melk).

Houdt u zich aan de afspraken die tijdens het pre-operatieve spreekuur hierover zijn gemaakt.

Operatie in de ochtend

  • U mag vanaf middernacht niet meer eten of drinken
  • Het is toegestaan om nog een slokje water te nemen om bijvoorbeeld uw medicijnen in te nemen en uw tanden te poetsen

Operatie in de middag na 13.00 uur

  • U mag voor 7.00 uur nog twee beschuitjes of crackers met jam eten (zonder boter! geen ander beleg!)
  • U mag tot twee uur voor de opnametijd nog uitsluitend water of thee (zonder melk) gebruiken
  • Vanaf twee uur voor de opnametijd mag u niets meer eten of drinken. Het is nog wel toegestaan om een klein slokje water te nemen om bijvoorbeeld uw medicijnen in te nemen en uw tanden te poetsen

Voorkomen infectie na de operatie

Om de kans infecties te minimaliseren dient u voorafgaande de operatie te starten met het gebruik van een desinfecterende zeepoplossing, een neuszalf met antibioticum en zich te houden aan een aantal regels. Op deze pagina kunt u lezen hoe u deze moet gebruiken.

U krijgt beide op recept en kunt deze afhalen bij uw apotheek.

Ontharen / scheren

Wondjes in het operatiegebied dienen voorkomen te worden in verband met infectiegevaar, dus onthaar/scheer zelf niet.

Vervoer naar huis

Omdat u net bent geopereerd, mag u niet zelf naar huis rijden of met het openbare vervoer reizen.

U dient uw vervoer naar huis, eventueel met behulp van familie of vrienden, zelf te regelen. Aangepast vervoer is niet nodig; u kunt in een gewone auto plaatsnemen. Als er omstandigheden zijn waardoor dit niet geregeld kan worden, dan kunnen wij een taxi voor u regelen. Vraag bij uw zorgverzekeraar na of zij eventuele taxikosten vergoeden, zo niet zijn deze voor eigen rekening.

Verpleging, verzorging en huishoudelijke hulp

Thuis zult u niet altijd in staat zijn om bepaalde handelingen te verrichten, zoals wondverzorging en het toedienen van bepaalde medicijnen. Ook kan het zijn dat u niet of slechts gedeeltelijk het huishouden kunt doen. Een deel zal soms door familie, vrienden, kennissen en/of buren worden opgevangen. Daarnaast kan er ondersteuning komen van huishoudelijke hulp of thuiszorg. 

Huishoudelijke hulp

Huishoudelijke hulp valt onder de wet WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning). Bij het WMO loket van uw gemeente vraagt u deze hulp zelf aan. Wat uw gemeente precies onder huishoudelijke hulp verstaat en wie er recht op hebben, kan zij zelf bepalen. Zie ook www.info-wmo.nl of de website van uw gemeente.

Thuiszorg

Om in aanmerking te komen voor thuiszorg heeft u een indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ is een onafhankelijke instantie die beoordeelt of u recht heeft op thuiszorg of huishoudelijke hulp. Hulp van de thuiszorg is altijd aanvullend op uw eigen mogelijkheden. Bijvoorbeeld als u een gezonde partner heeft, komt u niet in aanmerking voor huishoudelijke hulp. Daarnaast is voor huishoudelijke hulp, verzorging en verpleging een eigen bijdrage wettelijk vastgesteld. De hoogte van deze bijdrage is afhankelijk van het inkomen en de gezinssamenstelling.

 

Herstellen of revalideren in zorginstelling

Woont u alleen, of heeft u een partner die geen zorg kan geven en boven de 75 jaar is? En heeft u nog andere medische problemen? Dan is er misschien een mogelijkheid om te herstellen of te revalideren in een zorginstelling. 

Zorghotel

Mocht u om een of andere reden niet in staat zijn direct naar huis te kunnen, dan is een zorghotel een mogelijke optie. U dient dit echter zelf te bekostigen en te regelen. 

De zorg dient u zelf vooraf te regelen

Acibadem IMC beschikt niet over een transferbureau, dit betekent dat thuiszorg en eventuele opname in het verpleegtehuis van te voren met de huisarts moet worden geregeld.

Kom zonder make-up, lenzen of sieraden

Uw sieraden, piercings, contactlenzen en make-up (inclusief nagellak) moeten verwijderd zijn op de dag van de operatie. Een bril of gehoorapparaat mag u meenemen. Een kunstgebit moet vaak voor de operatie worden uitgedaan.

Indien u kunstnagels heeft, moet deze kunstnagel worden verwijderd van de wijsvinger van beide handen.

Pedicure

Wilt u nog naar de pedicure gaan, doe dit dan ruim tien dagen voor de operatie. Dit in verband met de verhoogde kans op wondjes.

Roken

Omdat de longen van rokers geïrriteerd zijn, kan dit tijdens een operatie leiden tot problemen en bestaat er een grotere kans op een longontsteking na de operatie.

Roken heeft tevens nadelige effecten op de wond- en botgenezing. Zo hebben rokers meer complicaties zoals infecties en pijn na een operatie. 

Wanneer u een aantal weken vóór de operatie niet rookt en na de operatie vier weken niet rookt, heeft u na de operatie minder last van de anesthesie en verloopt de wondgenezing sneller en beter. Uiteraard is het nog beter voor de genezing (en uw algemene gezondheid) als u helemaal stopt met roken.

Alcohol en drugsgebruik

Voor alcohol en drugs geldt dat overmatig gebruik ervan een nadelige invloed heeft op de anesthesie. Wij raden u aan uw alcoholconsumptie in de twee weken vóór de operatie te matigen, en in de laatste twaalf uur vóór de operatie helemaal te stoppen. Vanaf 00.00 uur ’s nachts (in de nacht vóór uw opname) mag u absoluut geen alcohol drinken.

Wanneer u drugs gebruikt, bespreek dit dan bij het pre-operatief onderzoek met uw anesthesioloog. Voor uw eigen veiligheid moet u minimaal 72 uur voor de operatie stoppen met het gebruik ervan.

Meer weten...?

Klachten van uw heup of knie?

U bent van harte welkom op mijn poliklinisch spreekuur. U heeft hier een verwijzing van uw huisarts voor nodig. Alle regulier verzekerde zorg wordt gegarandeerd zonder bijbetaling aangeboden.

Contact Informatie

020 238 8800

Arlandaweg 100

1043 HP Amsterdam

Info@drfrejlach.com

Contact formulier

Veelgestelde vragen

FAQ

Word je binnenkort geopereerd en moet je daarbij onder narcose? Zorg dan dat je de vaccinatie minimaal twee dagen voor de operatie krijgt. Liefst iets langer. Zo voorkom je dat je last hebt van bijwerkingen en daardoor niet geopereerd kunt worden.

Na een operatie, ook met narcose, kun je gewoon gevaccineerd worden, het is niet nodig om na een operatie een aantal dagen te wachten voordat de vaccinatie gegeven mag worden.

Bron: https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/vaccins/ziekte-en-medicijngebruik#Afweersysteem

antwoord

U kunt een afspraak op de polikliniek maken door telefonisch contact op te nemen met 020 238 88 00

De kromgroeiende boom is wereldwijd het symbool van de orthopedische chirurgie

Bignummer: 39028030601

© 2020 All rights reserved

Artrose

Prothesiologie

Revisiechirurgie

Bandletsel

Meniscusletsel

Instabiliteit

Artrose

Prothesiologie

Revisiechirurgie

Posterolaterale hoek

Multiligamentair letsel

Sport Orthopedie

Sportblessures

Overbelastingsletsels

Frictiesyndromen