De totale knieprothese en operatietechnieken

Hans Frejlach

Knie artrose

De totale knieprothese en operatietechnieken

Hans Frejlach

De totale knieprothese en operatietechnieken

De totale knieprothese en operatietechnieken

Er zijn diverse knieprotheses, die allen verschillen in specifieke kenmerken. Er zijn geen slechte knieprotheses op de Nederlandse markt. Wel zal de ervaring die de orthopedisch heeft met het plaatsen van de specifieke prothese van invloed zijn op het eindresultaat.

Bijkomende operatie technieken bij het plaatsen van een knieprothese kunnen invloed hebben op hoe natuurlijk een kunstknie aanvoelt en op het herstel na de operatie. 

Features knieprothese en operatie

ODEP geregistreerde prothese

Knie prothese van Zwitserse fabricaat, ODEP geregistreerd, dus bewezen in de praktijk

Ervaren orthopedisch chirurg

Ruim 20 jaar ervaring met het plaatsen van knieprotheses

Plaatsing met weefselsparende techniek

De pezen van het strekaparaat van de knie worden niet beschadigd, dit komt herstel in de eerste weken ten goede

Optie: twee knieën in één operatiesessie

Er bestaat de mogelijkheid om beide knieën tegelijk te vervangen in één operatie 

Optie: op maat gemaakt instrumentarium

In sommige gevallen komt men niet uit met standaard instrumentarium. Aan de hand van een 3D-scan van de knie wordt dan instrumentarium op maat (PSI) gemaakt

Plaatsing met behoud van natuurlijke gevoel van de knie

Door operatie technieken van balanceren en behoud van kenmerken van de oorspronkelijk knie, krijgt een kunstknie een zo natuurlijk mogelijk gevoel

Welke knieprothese wordt geplaatst?

Zowel de totale knieprothese als de halve knie prothese, die geplaatst worden zijn van de firma Mathys Orthopedics. Dit is een Zwitserse firma die protheses van knie-, heup- en schoudergewricht maakt.

De totale knieprothese die wordt geplaatst is de zogenaamde balanSys. Deze prothese is in Nederland geregistreerd en heeft een zogenaamde ODEP registratie. Dit betekent dat de prothese zich bewezen heeft en niet experimenteel is. 

Weefselsparende techniek

De knie prothese wordt door mij weefselsparend geplaatst. Dit wil zeggen dat er een speciale operatie techniek wordt toegepast bij het plaatsen van de prothese, waarbij de pezen van de spiergroepen, die verantwoordelijk zijn voor het strekken van de knie, gespaard blijven (zij worden niet doorgesneden). In plaats hiervan wordt er gekozen voor een benadering door de spieren heen.

Pezen zijn slecht doorbloed en genezen minder snel dan spierweefsel. Dit zal een voorspoedig herstel na een operatie ten goede komen met name in de eerste moeilijke weken van het herstel.

Patiënt specifiek instrumentarium

Meestal is het mogelijk om een standaard knie prothese te plaatsen, omdat deze, met behulp van speciaal instrumentarium, aan de anatomie van de patiënt kan worden aangepast.

In uitzonderlijke gevallen is de bouw van de knie dermate afwijkend, dat men niet uitkomt met de aanpassingsmogelijkheden van de standaard knieprothese. Bijvoorbeeld bij afwijkingen na een bot breuk, maar ook aangeboren afwijkingen. In dat geval bestaat er de mogelijkheid om op maat gemaakt instrumentarium te maken om de knie prothese optimaal te plaatsen.

Op basis van een speciale drie-dimensionale MRI- of CT-scan, wordt een op maat gemaakt instrumentarium vervaardigd.

Het nadeel is dat men wel moet wachten op het speciaal gemaakte instrumentarium, dus de wachttijd tot de operatie is langer.

Creëren van een zo natuurlijk mogelijk gevoel van de kunstknie

Behoud van kenmerken van het kniegewricht

Er wordt tijdens de plaatsing van de knie prothese, met behulp van diverse technieken, gezorgd dat het het nieuwe kniegewricht een zo optimaal mogelijke functie krijgt. De gewrichtsspleet dient op de juiste plaats te zitten, de knieschijf dient vloeiend op de juiste plek te lopen en zo zijn er meer aspecten waar rekening mee gehouden zal worden. Dit alles zal een zo natuurlijk mogelijk gevoel van de knie prothese ten goede komen.

Het balanceren van de knieprothese

De knie prothese zal volledig uitgebalanceerd geplaatst worden, het zogenaamde “ligament-based” balanceren. 

De prothese wordt aangepast aan de natuurlijk balans die uw knie normaal zou hebben op basis van de kniebanden in uw kniegewricht. Dit geeft de geplaatste knie prothese hierdoor uiteindelijk een zo natuurlijker mogelijk gevoel.

Beide kniëen vervangen in één operatie

Het komt regelmatig voor dat beide knieën tegelijk aan een dermate ernstige vorm van artrose leiden dat beiden vervangen dienen te worden. Meestal zal de plaatsing van de knie prothese plaatsvinden in twee afzonderlijke operaties met een tussenliggende herstelperiode.

Soms is het echter wenselijk dat beide knieën in één operatiesessie worden vervangen. Het voordeel hiervan is dat men maar één keer de herstelperiode hoeft te doorlopen, wat tijd bespaard. Dit kan vooral belangrijk zijn voor mensen die niet langdurig uit het arbeidsproces kunnen blijven.

Men hoeft maar één keer het operatie proces te ondergaan. Daarnaast hoeft u maar één keer een narcose of ruggenprik te ondergaan en het bloedverlies, maar één keer een periode pijnstillers te nemen.

Het eerste deel van het hersteltraject zal wel wat zwaarder zijn. De patiënt moet een dergelijke belasting wel aankunnen, dus gezond en gemotiveerd zijn.

De mogelijkheden hiervan zijn bespreekbaar.

Meer weten...?

Klachten van uw heup of knie?

U bent van harte welkom op mijn poliklinisch spreekuur. U heeft hier een verwijzing van uw huisarts voor nodig. Alle regulier verzekerde zorg wordt gegarandeerd zonder bijbetaling aangeboden.

Contact Informatie

020 238 8800

Arlandaweg 100

1043 HP Amsterdam

Info@drfrejlach.com

Contact formulier

Veelgestelde vragen

FAQ

De totale knieprothese wordt in tegenstelling tot de totale heupprothese vrijwel altijd gecementeerd geplaatst. Er zijn wel ongecementeerde opties, maar deze worden maar weinig gebruikt.

Het plaatsen van een totale knie prothese duurt ongeveer één uur.

U kunt pas weer veilig autorijden als u de knie goed kunt buigen. Gemiddeld is dit na 6-7 weken. Indien u zogenaamde opiaten gebruikt tegen de pijn is autorijden niet toegestaan, omdat deze pijnstillers het reactie vermogen nadelig beïnvloeden.

Ja, u mag met een prothese gewoon een MRI-scan laten maken.

Indien u, bijvoorbeeld op het vliegveld, door een metaaldetector gaat, zal deze de metaalcomponenten van uw prothese herkennen. Dit kan geen kwaad voor uw prothese of gezondheid. U zult wel gefouilleerd worden.

In zeldzame gevallen gaat de prothese loszitten. Meestal wordt dit veroorzaakt door minuscule slijtdeeltjes die van de prothese loskomen. Zij veroorzaken een ontstekingsreactie rond de prothese, waarbij het lichaam de prothese afstoot. 

Na de operatie komt u in principe drie keer terug op de polikliniek ter controle:

  • Na 12 tot 14 dagen mag de huisarts de nietjes verwijderen en de knoopjes van de oplosbare hechting indien deze irriteren
  • Controle polikliniek: 6 tot 7 weken na de operatie. Er wordt dan ook een röntgenfoto gemaakt ter controle.
  • Controle polikliniek: 3 tot 4 maanden na de operatie.
  • Controle polikliniek: 1 jaar na de operatie.

Voor patiënten met allergieën (overgevoeligheid) voor bepaalde metalen zijn er implantaten met speciale legeringen. Vaak betreft het een overgevoeligheid voor nikkel, kobalt of chroom. De gebruikte implantaat componenten zijn voorzien van een titaniumnibiumnitride (TiNbN) -coating. Het voorkomt dat metaalionen loslaten en contact maken met het omliggende weefsel. Dit voorkomt allergische reacties.

Geef bij de arts aan welke allergieën u heeft.  

Wanneer u weer aan het werk kan is uiteraard mede afhankelijk van het soort werk dat u verricht. Gemiddeld is dat 3-6 maanden.

In de eerste 6-12 weken mag u het knie niet teveel buigen. daar moet u rekening mee houden. Verder zijn er geen bezwaren tegen seks.

Sporten kan hervat worden na overleg met uw fysiotherapeut of orthopedisch chirurg.

  • Wandelen, zwemmen, golfen en fietsen kunnen veilig worden hervat na een TKP operatie;
  • Basketbal, voetbal, joggen en volleybal worden afgeraden;
  • Zwemmen of oefenen in water mag na twee tot drie weken bij een gesloten, rustige wond. Men mag dan nog geen schoolslag doen! Als de knie na zes weken voldoende kan buigen mag ook de schoolslag worden gedaan.
  • Als men andere sporten wil beoefenen dan fietsen of zwemmen, moet dit eerst overlegt worden met de orthopedisch chirurg of fysiotherapeut.

Zo lang u voldoende bot heeft om een nieuwe totale knieprothese aan te verankeren is het mogelijk de prothese te vervangen. Er zal wel steeds meer metaal voor nodig in de prothese.

Bij een prothese (kunstgewricht) is het niet nodig om tijdens tandheelkundige ingrepen antibioticum bescherming te ontvangen.

U kunt een afspraak op de polikliniek maken door telefonisch contact op te nemen met 020 238 88 00

De kromgroeiende boom is wereldwijd het symbool van de orthopedische chirurgie

Bignummer: 39028030601

© 2020 All rights reserved

Artrose

Prothesiologie

Revisiechirurgie

Bandletsel

Meniscusletsel

Instabiliteit

Artrose

Prothesiologie

Revisiechirurgie

Posterolaterale hoek

Multiligamentair letsel

Sport Orthopedie

Sportblessures

Overbelastingsletsels

Frictiesyndromen